Directors Anteriors

Directors Anteriors

PERE MOLINA i GONZÁLEZ
Naix a Dénia (Alacant). Estudia als conservatoris superiors de Castelló “Salvador Seguí” i “Joaquín Rodrigo” de València, les especialitats de Bombardí, Trombó, Anàlisi, Contrapunt i Composició amb els professors D. Jesús Juan Oriola (Catedràtic del Conservatori Superior de València) i Vicente López Velasco, Emilio Calandin, César Cano i Javier Santacreu (Premi de Composició AEOS 2009 i Reina Sofia 1998). Estudia direcció d’orquestra, Banda i Cor amb Jan Cober (Director de l’Rundfurk Blasorchester de Leipzig) a Trento (Itàlia), José Rafael Pascual Vilaplana, Frank de Vuyst, Inmre Kollar (Debrecem- Hongria), Enrique Bátiz, George Hurst en ( Sherbone-Londres) (Anglaterra), Denise Hamm, Rodolfo Saglimbeni, Robert Houlihan, Henrie Adams, Enrique García Asensio, Alex Schillings, Johan de Meij, Jan Van der Roost, Jacob de Haan, José Vte. Egea, José Mª Cervera Collado, Juan Luis Martínez, Juan Ramón Gil-Tàrrega, Ferrer Ferran
SAÜL GOMEZ i SOLER
Naix a Ontinyent el 1982. És Professor Superior de Música Llicenciat en Percussió i Composició pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València obtenint la qualificació d’Excel·lent. Ho és també en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, estudis sota la tutela dels prestigiosos directors Antoni Ros Marbà, Salvador Mas, Jordi Mora i Manel Valdivieso. Ha estudiat direcció de banda a la ISEB a Trento (Itàlia) amb Jean Coober, Felix Hauswith, Carlo Pirola i Franco Cesarini http://jump4loves.com/.
JOSEP ESCANDELL i VILA
Va naixer a Alzira, on cursà els primers estudis musicals en la Societat Musical d´Alzira, sota la direcció del mestre Francesc Hernández i Guirado, amplià posteriorment els seus estudis mitjans i superiors amb l´especialitat de saxofó, també estudià direcció de cor, aquesta amb el mestre Eduard Cifre, al Conservatori Superior de Música de València. Ha realitzat també cursos de música tonal del segle XX amb el compositor César Cano, i direcció d´orquestra amb el mestre Enrique García Asensio. Avui completa els estudis de Composició i Direcció d´Orquestra amb els mestres Jose Mª Cervera i Lloret i Jose Mª Cervera i Collado.  Va dirigir com a director invitat l´Orquestra de Ploisti a Romania.Actualment és director titular de la banda juvenil i cor de la Societat Musical d´Alzira i al mateix temps participa com a director invitat en l´Orquestra de Cambra de l´Empordá i l´Orquestra Sinfònica de Logroño.
ISABEL COSTES
Començà els estudis a La Lira Ampostina formant part de l’Orquestra de Cambra amb el violí i la Banda de Música de la Societat amb el clarinet. La seva trajectòria en la direcció d’orquestra, es desenvolupa sota el mestratge del director d’orquestra Manuel Galduf al Conservatori Superior de Música de València, on estudia també composició i orquestració. Després de la seva graduació assisteix als cursos de l’Accademia Chigiana de Siena (Itàlia) amb els prestigiosos directors Franco Ferrara i Carlo Mª Giulini. Posteriorment realitza un post-grau a Barcelona, efectuant les pràctiques amb l’orquestra del Gran Teatre del Liceu. També estudia Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. Dirigeix de forma habitual diverses agrupacions a Espanya i a països com Itàlia, Alemanya, Holanda i França, actuant en diferents Festivals i Concursos Internacionals on aconsegueix importants premis i en Auditoris com el de Barcelona, Palau de la Música de Barcelona i Palau de la Música de València, entre altres.   Ha estat directora titular de la banda de l’Ateneu Musical i Cultural d’Albalat de la Ribera, de l’Orquestra Simfònica Gèrminans i de l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Lleida,  en la qual ha desenvolupat la tasca de  Professora Especial de Direcció d’Orquestra. Ha estrenat i enregistrat obres de diferents compositors actuals, així com diversos concerts i col·laboracions per a cadenes de ràdio i T.V. ( Radio France, Radio Nacional de España, Cadena S.E.R., Catalunya Ràdio, Catalunya Música, T.V. Canarias, Televisión Española, TV3, Canal 33…).  També ha participat en la publicació de diversos llibres i articles especialitzats en música, així com en conferències i ponències per a diferents institucions entre elles la Universitat de Barcelona, tocant temes relacionats amb la música i l’escena.
ENRIC NAVAL
ERNEST ARTAL i CERVETO
Ernest Artal i Cerveto va nàixer a Algemesí. Va realitzar els seus estudis en els Conservatoris Superiors de València, Barcelona i Màlaga, sent Llicenciat pel Conservatori Superior de Música de El Liceu de Barcelona, titulat en les especialitats de Solfeig, Teoria de la Música, Repentización, Transposició i Acompanyament, Harmonia, Contrapunt, Fuga, Composició, Instrumentació, Piano, Trompeta, Direcció d’Orquestra i Direcció de Cors.En el terreny de la direcció ha destacat com a director titular del Cor de veus mixtes de Benifaió (als catorze anys), Coral Benissenca de Benissa, Cor de la Societat Musical d’Alzira, Orquestra Simfònica i Cors Ciutat d’Alzira, Societat Musical d’Alzira i Banda de l’Ateneu Musical i Cultural  d’Albalat, entre altres. Com a Compositor ha compost música culta tant vocal com instrumental, de cambra, simfònica, religiosa, profana i música lleugera. Algunes de les seues obres estan publicades en diversos països d’Europa i el llunyà Orient, com a Corea del Sud. Entre elles destaca el Pater Noster la seua obra més prestigiosa i internacionalment coneguda. Ha dirigit com a  invitat diverses agrupacions musicals estrangeres a Europa i Amèrica i actualment és professor d’Harmonia, Anàlisi i fonaments de Composició en el “Conservatori Professional” de València.
VICENT GRANELL
 ALFREDO MIEDES GONZALVO
Alfredo Miedes Gonzalvo va nàixer a Albalat de la Ribera l’any 1906. Des de molt joven ingressà en la banda del seu poble natal tocant la trompeta i el fliscorno. Prompte va donar a conéixer les seues qualitats musicals, perquè al poc de temps era solista de la nostra banda. La agrupació, en aquell temps estava dirigida per Juan Arrieta, mestre que va estar a Albalat fins a l’any 1928.Quan Alfredo Miedes va complir l’edat reglamentària per a fer el servici militar ingresà en una de les tantes bandes militars que hi havien a Madrid. Després de finalitzar el període militar, va pensar en continuar a Madrid i dedicar-se a la música. Però açò va produir un descontent familiar tan gran que no va tindre més remei que tornar a Albalat i dedicar-se a treballar en el camp.Aproximadament de 1929  a 1936, data en què va esclatar la guerra Civil, la banda va passar per diverses crisis, bé per motius polítics, econòmics o socials; però durant tot aquest temps es va fer càrrec de la banda Alfredo Miedes. Com que la banda era municipal, en les actes de l’Ajuntament d’Albalat apareixen reflectides l’interés que tenia este músic en el bon funcionament i progrés de la banda. Després de la contesa civil, la banda es va tornar a reorganitzar davall la direcció d’Alfredo Miedes. Però a principi de la dècada dels quaranta es va fer càrrec de la banda el senyor Josep Parejas, si bé Alfredo Miedes va continuar amb la subdirecció de la mateixa, dirigint l’agrupació en aquells actes en els que no pogués assistir el mestre Parejas.A més, Alfredo Miedes va ser requerit per l’Alcaldia, l’any 1943, per a formar part de la comissió gestora d’organitzar el traspàs dels servicis de la banda municipal que va fer l’Ajuntament a l’Ateneu Musical i Cultural.  Alfredo Miedes va morir a Albalat de la Ribera l’any 1961. Com podem vore, ell no va ser un solista virtuós o un anomenat director, però sí que va ser un gran entusiasta de la música i  va fer una gran labor musical en el seu poble natal.
JOSE MARIA PAREJAS i MACHÍ
 Va nàixer el 12 de desembre de 1907 a Benimodo. Son pare era el director de la banda que havia en el poble i prompte va descobrir en ell, grans dots i aptituds per a la música. En 1919, va ingressar en el Conservatori de Música i Declamació de València, on va començar els estudis de Solfeig, Harmonia, Composició, Piano, Història i Estètica; amb els professors Amancio Amorós, Pedro Sosa, Antonio Ruiz Manzanares, Juan Cortés i José Bellver, entre altres. Al mateix temps, va rebre classes particulars de flauta i clarinet amb el Sr. Zorzoso. No obstant, prompte va donar a entendre que ell no volia ser instrumentista, sinó més bé director o compositor. La primera banda que va dirigir José Parejas va ser la del seu poble a l’edat de 14 anys, sent requerit promptament per algunes bandes dels pobles circumveïns. L’afany d’estudi i perfeccionament era tal que es traslladà a Madrid en 1928 per a ampliar els seus estudis amb l’inoblidable mestre de mestres Emilio Vega, director de la banda més prestigiosa de tota Espanya: La Banda del Real Cos de Guàrdies Alabarders d’Alfons XIII, on era trompa solista el nostre paisà Alvaro Mont. La primera banda de música militar que es va fer càrrec va ser la Banda del Regiment d’Infanteria Núm. 19, amb la qual va prendre part en el concurs de música popular celebrat a Oloron (França) l’any 1932. Després d’este gran triomf, on la premsa francesa va elogiar el mestre Parejas, va opositar a la primera categoria del Cos de Directors de Bandes de Música Civils, aconseguint la màxima puntuació en l’exercici de fuga. Però desafortunadament la guerra civil el va agafar en bàndol republicà i això va fer que es truncara part de la seua carrera artística. Després de la contesa civil es va fer càrrec de la banda d’Albalat de la Ribera, ell mateix es va encarregar de preparar esta agrupació per al Certamen de Bandes d’Alacant, en 1945, on va guanyar el primer premi amb l’obra de lliure elecció Mestre Pérez el Organista, de Julio Gómez. En la desfilada es va interpretar el pasdoble Sebastián Torres, on van brillar els seus matisos de la mà del mestre Parejas.  Després d’este premi va passar a dirigir la banda d’Algemesí, si bé al poc de temps va tornar a fer-se càrrec de la d’Albalat. Amb este col·lectiu es va presentar al Certamen de Pasdobles de Sueca, on va guanyar el primer premi amb el pasdoble València, de José Serrano.   El mestre Parejas va morir l’1 de juny de 1970 a Tenerife, sent director de la seua banda i professor del seu Conservatori.
EDUARDO FELIP
Eduardo Felip Suárez va nàixer a Albalat de la Ribera el 4 de febrer de 1884, Des de ben menut començà a estudiar el clarinet a l’escola d’educands d’Albalat, donant inconfusibles mostres de la seua gran aficció musical i que ben aviat posà de relleu, ja que assumí als 9 anys la direcció de la Banda Municipal d’Albalat per la mort del seu director. A partir d’ aquest fet, la seua família es dóna compte de les seues condicions artístiques i l’envien a València per a perfeccionar els estudis musicals baix el mestratge de Salvador Giner. El primer lloc com a músic professional l’obtingué de clarinet a la Banda Municipal de València, l’any de la seua fundació, es a dir en 1903. Aquesta feina l’alternava tocant amb l’orquestra del Teatre Apolo de València. Així mateix, també treballava amb el mestre Santiago Lope, arranjant i harmonitzant les seues partitures.

Mentrestant, agafà la direcció de la Banda de Massarrojos. Açò ajudà a que conegueren en tota València de les seues aptituds com a director. D’ací passà el 1913 a fer-se càrrec de la direcció de la Unió Musical de Llíria. Durant 12 anys al front d’aquesta agrupació el mestre Felip va guanyar al Certamen de la Fira de Juliol huit primers premis, quatre segons i a més participà com a banda invitada fora de concurs amb la Banda de Roma. Apart d’aquestos premis, també guanyà el primer premi el 1919 en el certamen de Bilbao, el 1922 el segon premi a Saragossa i al 1923 el primer premi al Certamen de Burgos.

En haver una vacant de director de la Banda Municipal de Castelló de la Plana, es presentà a concurs i guanyà la plaça a finals de 1925. A més de la direcció de la banda castellonenca, compaginà la seua llavor fent-se càrrec de la banda del seu poble natal ajudant?la en tot el que estava en les seues mans. Ell fou qui portà a Albalat el mestre José Parejas i a Juan Bañón, a més, quan aquests se’n varen anar que va ser a l’any 1947, fou ell mateix qui es feu càrrec de la banda una bona temporada, alternant la seua direcció, com hem dit abans, amb la agrupació de Castelló. Durant l’etapa de Parejas i Bañón observem que la banda estava auxiliada en tot moment pel mestre Felip. Com a prova d’això podem vore que a les festes patronals de l’any 1947, es van fer tres concerts: les primeres parts les va dirigir Juan Bañón i les segones Eduardo Felip. Eduardo Felip estiguém com a director titular del 1947 fins al 1951.

Com a prova de gratitud al seu poble, el mestre Felip dedicà un pas doble anomenat “El Júcar”. L’any 1939 vingué amb la Banda Municipal de Castelló per a amenitzar les Festes d’Agost, en aquella ocasió l’Ajuntament descobrí una placa commemorativa en la seua casa natal.